Een app om eenzame ouderen met elkaar in verbinding te brengen. Met dat idee hebben Jannis Lamhardt, Moritz Middelkamp en Rian Dero van het Berufskolleg Bocholt West de Euregionale Business Jump 2025 gewonnen. Ook twee studenten van het Graafschap College vielen in de prijzen. Thies Raben (opleiding E-commerce) eindigde als tweede met zijn online snoepshop en Chidi Ebbers (opleiding Sport en bewegen) kreeg de derde prijs voor zijn voetbalschool.
De Euregionale Business Jump vond plaats op 19, 20 en 21 mei. Naast studenten van het Graafschap College en Berufskolleg Bocholt West namen ook studenten van het Zone.college deel. De eerste twee dagen volgden de deelnemers workshops over uiteenlopende onderwerpen rond ondernemerschap. De workshops werden gegeven door Nederlandse en Duitse ondernemers en docenten. De laatste dag, die plaatsvond bij de Steck in Doetinchem, stond in het teken van het pitchen van ideeën. Een vakjury, bestaande uit Nederlandse en Duitse ondernemers en de winnaar van de vorige Business Jump, bepaalde welke ideeën in de prijzen vielen. Namens de Stadtsparkasse Bocholt en de Rabobank ontvingen de winnaars een geldbedrag om in hun bedrijf te steken.
Samen is leuker
De winnaars kijken terug op drie interessante, maar ook spannende dagen. “We hebben veel nieuwe dingen geleerd en vooral meer inzicht gekregen in wat er komt kijken bij het starten van een onderneming", aldus Jannis. Tijdens zijn bijbaan in de ijssalon kwam Rian op het idee van de app voor eenzame ouderen. “Regelmatig zie ik ouderen die alleen een ijsje komen eten. Dat raakt mij en dan denk ik, het zou toch veel leuker zijn als zij samen met andere ouderen een ijsje komen eten?” Morritz vertelt dat ze nu zo'n drie maanden bezig zijn met het opstarten van hun onderneming en ontwikkelen van de app. “De app moet ouderen helpen om andere ouderen met dezelfde interesses te ontmoeten, zodat ze samen leuke dingen kunnen doen.”
Van ‘op gevoel’ naar een plan
Thies startte drie jaar geleden met zijn bedrijf Thiescandyz. “Ik was toen 13 jaar en zag op social media iemand voorbijkomen die online snoep verkocht. Ik dacht: dat kan ik ook! Al vrij snel daarna schreef ik mijzelf in bij de Kamer van Koophandel en had ik mijn eigen bedrijf. Ik verkoop onder andere gelatinevrij (halal) snoep uit Zweden.” Ook Thies heeft veel geleerd tijdens de Business Jump. “Tot nu toe deed ik vooral veel op ‘gevoel'. De afgelopen dagen heb ik een ondernemersplan opgesteld, zodat ik planmatiger kan gaan werken. Ik heb ook veel geleerd over de financiën.” Voor het geldbedrag (500,- euro) dat hij van de Rabobank en Stadtsparkasse heeft gekregen, heeft hij al een bestemming. “Ik wil graag een sealapparaat kopen, zodat ik mijn snoep nog beter kan verpakken en ik ga mijn assortiment verder uitbreiden.”
Uitbreiden
De voetbalschool ‘TrainerAcademy’ van Chidi bestaat inmiddels een jaar. Samen met zijn broer en een vriend verzorgt hij individuele trainingen en evenementen voor kinderen die beter willen leren voetballen. “We richten ons niet alleen op het verbeteren van de technische vaardigheden, ook voor het ontwikkelen van tactische en mentale vaardigheden is veel aandacht. We zijn op dit moment actief in Winterswijk en geven training aan zo'n tien kinderen. Ons doel is om het werkgebied verder uit te breiden, bijvoorbeeld naar Aalten en Lichtenvoorde.” De Business Jump vond hij leuk en leerzaam. “Leuk om samen met andere studenten met ondernemerschap bezig te zijn. Het contact met de Duitse studenten vond ik soms wel lastig, aangezien je elkaars taal niet zo goed spreekt.”
Ondernemerschap stimuleren
De Euregionale Business Jump wordt jaarlijks georganiseerd door het Ondernemerslab van het Graafschap College, in samenwerking met andere Nederlandse en Duitse scholen en ondernemers. “We willen studenten kennis laten maken met ondernemerschap, ze helpen ontdekken of dit bij hen past en ze begeleiden bij het maken en uitvoeren van hun ondernemersplannen", aldus Marcel Ratering, Paul Nieuwenhuis, Patrick Spoel en Maaike Pape van het Ondernemerslab. “We doen dit bijvoorbeeld door ze de kans te geven om deel te nemen aan de Euregionale Business Jump, maar ook door ze te adviseren over (de start van) hun bedrijf en hun kennis over ondernemerschap te vergroten door masterclasses aan te bieden.” De deelnemers aan deze Business Jump hebben ze verrast: “Het waren stuk voor stuk gepassioneerde en ambitieuze jonge ondernemers met goede ideeën.”