Economie & Dienstverlening
Samenwerkingen

Graafschap College eerste ROC van Nederland met MSC- en ASC-certificering

De koksopleiding van het Graafschap College in Doetinchem is als eerste ROC in Nederland gecertificeerd voor het gebruik van duurzaam gevangen en gekweekte vis. De opleiding ontving het MSC- en ASC-certificaat en zet daarmee een belangrijke stap in het integreren van duurzaamheidskennis in het onderwijs.

“Onze studenten leren vanaf nu structureel over de herkomst van vis en de waarde van duurzaamheidskeurmerken als MSC en ASC,” vertelt Thijs Rensink, docent keuken. “Die kennis nemen ze mee de horeca in, waar het belang van duurzame en traceerbare producten steeds groter wordt.”

Duurzaamheid in de praktijk

De certificering kwam tot stand na inspiratie opgedaan tijdens een Duurzame Visavond, georganiseerd door platform Achterhoek Food. Visleverancier Vishandel Wennekes, die de volledige keten van boot tot bord liet certificeren, motiveerde het team van de opleiding om zelf dit traject te starten.

Naast de inzet van gecertificeerde vis, blijft de opleiding ook werken met andere soorten vis, zodat studenten een breed perspectief ontwikkelen. Tijdens lessen wordt duurzame vis extra onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Bewuste Visweek in september of met informatie op het bord in het opleidingsrestaurant.

Brede aandacht voor duurzaam vakmanschap

“Met deze certificering tonen we onze inzet voor duurzaamheid én vakmanschap,” aldus Rik Eijsink, sectordirecteur Economie & Dienstverlening. “De kennis die studenten bij ons opdoen, zetten zij straks in bij hun werk in de horeca. Het sluit ook aan bij onze deelname aan Smaakacademie Achterhoek, waar we al jaren samenwerken aan lessen over duurzame en regionale producten.”

Toekomstige professionals voor een gezonde oceaan

Nils Kroon van MSC Nederland noemt de certificering “een belangrijke mijlpaal.” Volgens hem onderscheidt het Graafschap College zich door studenten actief te leren over hun rol in het beschermen van oceanen en natuurlijke hulpbronnen.

De certificering werd begeleid door DuraCert, een organisatie gespecialiseerd in duurzaamheidskeurmerken. Om het MSC- en ASC-keurmerk te mogen voeren, moeten visproducten aantoonbaar afkomstig zijn uit een volledig gecertificeerde en traceerbare keten.

Met deze stap draagt het Graafschap College actief bij aan de opleiding van horecaprofessionals die straks bewust en verantwoord keuzes maken voor een duurzame toekomst.

Keurmerken ASC en MSC