1. Maak de balans op
Zorg dat je vooraf een goed beeld krijgt van de tijd die jouw opleiding, cursus of training in beslag neemt. Hoeveel uur zit je op school? En hoeveel studielast komt daarbij? Maar ga ook eens na hoe je jouw tijd nu verdeelt? Heb je een gezin, werk je full- of parttime en besteed je veel tijd aan hobby's of vrijwilligerswerk? Allemaal elementen die bepalen hoeveel tijd je ‘over’ hebt.
2. Ga het gesprek aan
Ga om tafel met je werkgever of leidinggevende. Bespreek of en wat je onder werktijd mag doen. Misschien is het mogelijk dat je wekelijks of maandelijks een ochtend aan jouw schoolopdrachten zit. Of kan je jouw uren flexibel indelen? En als je dan toch om tafel zit, vraag meteen of er een opleidingsbudget beschikbaar is. Wie weet kan en wil jouw werkgever meebetalen.
Houd ook rekening met een nieuwe indeling van jouw privétijd. Dit is ook afhankelijk van het type scholing: een eenjarige opleiding kost meer tijd dan een cursus van acht weken. Woon je alleen? Bedenk dan voor jezelf waar je tijd kan besparen of welke taken je uit handen wil geven. Woon je samen met een partner of gezin? Maak dan samen een plan hoe de scholing binnen jullie huidige ritme past.
3. Zorg voor een goede planning
Het is een open deur, maar een realistische planning en duidelijke prioriteiten geven je overzicht en rust. Blok tijd in je agenda voor het doornemen van lesstof, het maken van opdrachten en om te leren voor toetsen. Houd rekening met tussentijdse beoordelingen, deadlines en ‘hak’ grotere opdrachten in kleine stukjes. Met een weekschema voorkom je dubbele afspraken en schat je in één oogwenk in wat haalbaar is.
4. Geef je grenzen aan
Bij- of omscholing combineren met een baan, gezinsleven en sociaal leven is niet niks. Geef je grenzen aan, zeg vaker nee en vertel familie en vrienden dat je een opleiding volgt. Zo weten ze waarom je minder vaak beschikbaar bent. En vergeet niet dat dit een tijdelijke situatie is: als je je training, cursus of opleiding afrondt, heb je weer meer tijd voor andere zaken.
5. Ontspan!
In de vorige punten kwam het deels al aan bod, maar vergeet niet te ontspannen. Ga een weekendje naar Barcelona met vrienden, binge een serie op Netflix, werk jezelf in het zweet in de sportschool of geniet van een dagje pretpark met je gezin. Zo zorg je ervoor dat je weer oplaadt. Houd hierin wel rekening met eventuele deadlines: doe je dit kort op een belangrijke toets of opdracht, dan geeft het je juist stress.
Graafschap College Werkt: dé plek waar werken en leren samenkomen
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke bij- of omscholing je wilt volgen? Super! Bepaal voor jezelf jouw leerdoelen en maak een plan. Zo haal je het meeste uit de opleiding, training of cursus.