Medewerker marketing en communicatie (bol)

Op zoek naar een baan waarbij je veel contacten hebt met particulieren of bedrijven in het binnen- en buitenland? Lijkt het je een uitdaging om mensen te adviseren over een product of dienst en met hen te onderhandelen? Of lijkt het je wat om marktonderzoek te verrichten of evenementen te organiseren? Heb je een commerciële instelling? Zin in een veelzijdige baan? Beantwoord jij deze vragen met ja? Dan is een opleiding op het gebied van commerciële dienstverlening of internationale groothandel op jouw lijf geschreven. Je gaat je bezighouden met commerciële activiteiten. Face-to-face, telefonisch of schriftelijk heb je veel contact met mensen, soms zelfs over de hele wereld. Als het nodig is communiceer je hierbij in een vreemde taal.

Na het afronden van een opleiding op het gebied van commerciële dienstverlening kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een marketing-, communicatie-, reclame- of evenementenbureau of op de afdeling customerservice of sales van een commercieel bedrijf. Na het afronden van een opleiding op het gebied van internationale groothandel kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een groothandel, in de internationale handel of in een detailhandelsorganisatie.

Het beroep van medewerker marketing en communicatie is op jouw lijf geschreven als je voldoet aan de volgende profielschets:

 • Je hebt een commerciële instelling
 • Je wilt een veelzijdige baan
 • Je bent flexibel en nieuwsgierig
 • Je bent taalvaardig
 • Je werkt graag met mensen
 • Je hebt een goed inlevingsvermogen
 • Je kunt goed organiseren
 • Je bent een goede prater, maar kunt ook goed luisteren
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je wilt marktonderzoek verrichten
 • Je houdt er van om evenementen te organiseren

Wat doe je als medewerker marketing en communicatie (niveau 4)?
Als medewerker marketing of assistent marketing assisteer je de marketingmanager bij het opstellen en uitvoeren van verkoopen marketingplannen. Je verzamelt en analyseert gegevens over afzetmarkten en concurrenten. Het verzorgen en coördineren van productpresentaties en verkoopactiviteiten behoort ook tot je werk. Daarnaast werk je reclamecampagnes uit en onderhoud je in- en externe contacten. Je analyseert en evalueert de activiteiten van je afdeling en reageert snel als blijkt dat de verkoop van een product of dienst niet naar wens verloopt. Ook houd je je bezig met klanten- en verkoopbestanden en met de klantenservice.

Als medewerker communicatie assisteer je de communicatiemanager bij het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen. Daarnaast verzorg je de in- en externe communicatie. Je doet dit onder andere door informatie te verstrekken via intranet, de website, nieuwsbrieven, voorlichtingsmateriaal en open dagen. Je onderhoudt contacten, onder andere met de vormgever en fotograaf.

Als medewerker evenementenorganisatie organiseer je onder andere voorstellingen, concerten, festivals en concoursen. Om je werk goed uit te kunnen voeren onderhoud je contacten met producenten, regisseurs, beveiligers, artiesten, vervoerders en cateringbedrijven.

Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding medewerker marketing en communicatie is aandacht voor de talen Nederlands, Engels en Duits, het opstellen van marketing- en communicatieplannen, ict en kostprijs berekenen. Aan het einde van het eerste leerjaar en het begin van het tweede leerjaar ga je 20 weken aan het werk bij een erkend leerbedrijf voor je beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast werk je op school aan projecten, waarbij situaties uit de praktijk worden nagebootst.

Wat kun je doen na je opleiding?
Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan werken. Op de website www.kansopwerk.nl zie je hoe groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder jaar vernieuwd. . Op de website www.graafschapcollege.nl vind je ook belangrijke informatie over dit onderwerp.

Je kunt ook verder studeren aan het hbo. Het Graafschap College heeft afspraken met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor een betere aansluiting en een versnelde doorstroom. Vraag hierover meer informatie of kijk op: www.mbonaarhbo.nl.

Wat kost de opleiding?
De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Het les- of cursusgeld (ter indicatie: in het schooljaar 2013-2014 bedroeg dit €1.090,- voor bol-opleidingen. Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen les- of cursusgeld.
 • De overige kosten, bijvoorbeeld voor boeken, studiematerialen en excursies (tussen € 300,- en € 500,- per jaar) en de aanschaf van een laptop.

Informatie en aanmelding
Sector Economie & Dienstverlening, studierichting Commerciële dienstverlening en internationale groothandel
Ruimzichtlaan 155
7001 KD Doetinchem
Tel. 0314 353 400
e-mail: info@graafschapcollege.nl  

Aanmelden voor deze opleiding kan door middel van een aanmeldformulier. Dit formulier kun je aanvragen bij de sector via bovenstaand telefoonnummer of bij de decaan van de vmbo-school. Ook kun je je digitaal aanmelden via de knop 'aanmelden' rechts boven aan deze pagina.

 

 

 

 

 

 


Opleidingsinformatie

Crebocode90532
Niveau4
Leerwegbol
Studieduur3 jaar
Instroomeisen

Om te kunnen beginnen met een niveau 3- of niveau 4-opleiding moet je in het bezit zijn van één van onderstaande documenten:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, met wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3 voor eenzelfde beroep of beroepencategorie.

Voor een goede aansluiting op de opleidingen medewerker marketing en communicatie, junior accountmanager en commercieel medewerker fashion wordt het vmbo-programma administratie of handel en administratie geadviseerd.

Instroomadvies

 

 
Download brochure
Aanmelden
 

Contactpersoon

NaamGraafschap College
Telefoon0314-353 500
Emailinfo@graafschapcollege.nl
Terug


Trefwoorden: medewerker marketing en communicatie communiceren marketingafdeling communicatieafdeling voorlichting evenement organiseren
Deze website maakt gebruik van cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Lees meer over cookiesX Sluit