Medewerker marketing en communicatie (bol)

Op zoek naar een baan waarbij je veel contacten hebt met particulieren of bedrijven in het binnen- en buitenland? Lijkt het je een uitdaging om mensen te adviseren over een product of dienst en met hen te onderhandelen? Of lijkt het je wat om marktonderzoek te verrichten of evenementen te organiseren? Heb je een commerciële instelling? Zin in een veelzijdige baan? Beantwoord jij deze vragen met ja? Dan is een opleiding op het gebied van commerciële dienstverlening of internationale (groot)handel op jouw lijf geschreven. Je gaat je bezighouden met commerciële activiteiten. Face-to-face, telefonisch of schriftelijk heb je veel contact met mensen, soms zelfs over de hele wereld. Als het nodig is, communiceer je hierbij in een vreemde taal.

Na het afronden van een opleiding op het gebied van commerciële dienstverlening kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een marketing-, communicatie-, reclame- of evenementenbureau of op de afdeling customerservice of sales van een commercieel bedrijf. Na het afronden van een opleiding op het gebied van internationale groothandel kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een groothandel, in de internationale handel of in een detailhandelsorganisatie.

Wil je een niveau 3-opleiding volgen, schrijf je dan in voor Commercieel medewerker.

Wil je één van onderstaande niveau 4 opleidingen volgen, schrijf je dan in voor de gewenste opleiding:
De niveau 4-commercie-opleidingen:

1.Medewerker marketing en communicatie
2. Junior accountmanager
3. Vestigingsmanager groothandel
4. Assistent manager internationale handel
5. Commercieel medewerker fashion

De niveau 4-opleidingen kennen een gezamenlijk basisprogramma van anderhalf jaar. Tijdens deze basis volg je beroepsspecifieke onderdelen die uiteindelijk voor alle genoemde opleidingen gelden maar maak je ook kennis met onderdelen die niet voor alle opleidingen gelden. Het betreft de volgende beroepsspecifieke vakken: marketing, sales, communicatie, statistiek/ marktonderzoek, algemene economie, bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie en projecten. In jouw klas zitten dan ook studenten die een andere opleiding hebben gekozen. In de tweede klas bevestig je je keuze en ga je verder met je gekozen opleiding.

Wat doe je als medewerker marketing en communicatie (niveau 4)?
Als medewerker marketing of assistent marketing assisteer je de marketingmanager bij het opstellen en uitvoeren van verkoop- en marketingplannen. Je verzamelt en analyseert gegevens over afzetmarkten en concurrenten. Het verzorgen en coördineren van productpresentaties en verkoopactiviteiten behoort ook tot je werk. Daarnaast werk je reclamecampagnes uit en onderhoud je in- en externe contacten. Je analyseert en evalueert de activiteiten van je afdeling en reageert snel als blijkt dat de verkoop van een product of dienst niet naar wens verloopt. Ook houd je je bezig met klanten- en verkoopbestanden en met de klantenservice.

Als medewerker communicatie assisteer je de communicatiemanager bij het opstellen en uitvoeren van communicatie communicatieplannen. Daarnaast verzorg je de in- en externe communicatie. Je doet dit onder andere door informatie te verstrekken via intranet, website, nieuwsbrieven, voorlichtingsmateriaal en open dagen. Je onderhoudt contacten, onder andere met de vormgever en fotograaf.
Als medewerker evenementenorganisatie organiseer je onder andere voorstellingen, concerten, festivals en concoursen. Om je werk goed uit te kunnen voeren onderhoud je contacten met producenten, regisseurs, beveiligers, artiesten, vervoerders en cateringbedrijven.

Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Medewerker marketing en communicatie is aandacht voor de talen Nederlands, Engels en Duits, het opstellen van marketing- en communicatieplannen, ict en kostprijs berekenen. Aan het einde van het eerste leerjaar en het begin van het tweede leerjaar ga je 20 weken aan het werk bij een erkend leerbedrijf voor je beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast werk je op school aan projecten, waarbij situaties uit de praktijk worden nagebootst. Dit studieprogramma is de eerste anderhalf jaar gelijk aan de andere niveau 4 commerciële opleidingen. Dat betekent dat je voordat je begint aan de tweede helft van je studie nog een definitieve andere keuze kunt maken.

Wat kun je doen na je opleiding?
Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan werken. Op de website www.kansopwerk.nl zie je hoe groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder jaar vernieuwd. Op de website www.graafschapcollege.nl vind je bij de betreffende opleiding ook belangrijke informatie over dit onderwerp, onder de knop ‘Studie in Cijfers’.
Je kunt ook verder studeren aan het hbo. Het Graafschap College heeft afspraken met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor een betere aansluiting en een versnelde doorstroom. Vraag hierover meer informatie of kijk op: www.mbonaarhbo.nl.

Wat kost de opleiding?
De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

• Het lesgeld (ter indicatie: in het schooljaar 2014-2015 bedroeg dit € 1.118,- voor bol-opleidingen, Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen lesgeld.)
• De overige kosten, bijvoorbeeld voor boeken, studiematerialen en excursies (tussen € 250,- en € 500,- per jaar)
• De aanschaf van een verplichte laptop.

Aan dit kostenoverzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Leerwegen en onderwijstijd
De leerweg bij deze studierichting is de beroepsopleidende leerweg (bol): je volgt volledig dagonderwijs. Daarnaast volg je beroepspraktijkvorming (stage) bij een bedrijf of instelling. Volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie betekent dit dat je gemiddeld 1000 onderwijsuren per jaar krijgt (lessen en stage samen).

Informatie en aanmelding
Sector Economie & Dienstverlening,
studierichting Commerciële dienstverlening en internationale groothandel
Ruimzichtlaan 155
7001 KD Doetinchem
Tel. 0314 353 400
e-mail: info@graafschapcollege.nl / website: www.graafschapcollege.nl

Je kunt je digitaal aanmelden via de knop 'Aanmelden' rechtsboven.

 

 

 

 

 

 


Opleidingsinformatie

Crebocode90532
Niveau4
Leerwegbol
Studieduur3 jaar
InstroomeisenIn de wet zijn toelatingseisen vastgesteld voor beroepsopleidingen. Of je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen, is afhankelijk van je vooropleiding en in sommige gevallen van je leeftijd. Om te kunnen beginnen met een niveau 3- of niveau 4-opleiding moet je in het bezit zijn van een van onderstaande documenten:

• een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, met wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal;
• een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
• een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3 voor eenzelfde beroep of beroepscategorie.

Voor een goede aansluiting op de niveau 3-opleiding Commercieel medewerker worden de vmbo-vakken Engels, Duits en economie geadviseerd met minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg. Zie ook het versnelde doorstroomprogramma Commercieel medewerker.

Voor een goede aansluiting op de niveau 4-opleidingen Vestigingsmanager groothandel, Assistent manager internationale handel, Medewerker marketing en communicatie, Junior accountmanager en Commercieel medewerker fashion worden de vmbo-vakken Engels, Duits en economie geadviseerd en een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg.
Instroomadvies

 

 
Download brochure
Aanmelden
 

Contactpersoon

NaamGraafschap College
Telefoon0314-353 500
Emailinfo@graafschapcollege.nl
Terug


Trefwoorden: medewerker marketing en communicatie communiceren marketingafdeling communicatieafdeling voorlichting evenement organiseren
Deze website maakt gebruik van cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Lees meer over cookiesX Sluit